Avariile suferite de două petroliere ruse într-o furtună au provocat o deversare de produse petroliere în apele Mării Negre, a informat duminică Agenția Federală pentru Transport Maritim și Interior.
“Astăzi două tancuri, Volgoneft 212 și Volgoneft 239, au fost avariate din cauza unei furtuni în apele Mării Negre. La bordul unei nave sunt 15 persoane și pe cealaltă 14 persoane. Avariile au provocat o urgență deversată de petrol”, a precizat agentia.
Două petroliere ruse au fost grav avariate în Marea Neagră, provocând o scurgere de petrol, au declarat autoritățile din Rusia.
Imaginile difuzate de Procuratura de Transport de Sud din Rusia au arătat prova unui tanc complet ruptă, cu dungi de petrol vizibile în apă.
Se crede că ambele petroliere au plutit înainte de a eșua în larg. Cel puțin un membru al echipajului a fost ucis.
Incidentul a avut loc în strâmtoarea Kerci, care desparte Rusia de Crimeea – peninsula ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014.
Se spune că cei 14 membri ai echipajului rămași la bordul celui de-al doilea tanc ar avea „tot ce este necesar pentru întreținerea imediată a vieții” la bord, dar par să rămână blocați până când condițiile se vor îmbunătăți.
Președintele Vladimir Putin a ordonat înființarea unui grup de lucru care să se ocupe de incident, condus de viceprim-ministrul Vitali Savelyev – iar autoritățile fac cercetări pentru neglijență penală.
Michelle Bockmann, analist la jurnalul Lloyd’s List, a declarat pentru BBC că cele două nave sunt deținute de compania Volgatanker și sunt relativ mici.
Ei transportau aproximativ 4.300 de tone de petrol fiecare, potrivit oficialilor ruși citați de agenția de presă Tass.
Un tanc folosit pentru comercializarea țițeiului rusesc la nivel internațional are, în general, o capacitate de transport mult mai mare, de aproximativ 120.000 de tone, a spus Bockmann, ceea ce înseamnă că este probabil că aceste tancuri au fost folosite pentru transportul petrolului prin râurile Rusiei sau în apele de coastă.
Strâmtoarea Kerci este o rută cheie pentru exporturile de cereale rusești și este folosită și pentru exporturile de țiței, păcură și gaze naturale lichefiate.
În 2007, un alt petrolier – Volgoneft-139 – s-a împărțit în jumătate în timpul unei furtuni în timp ce era ancorat în largul strâmtorii Kerci, vărsând peste 1.000 de tone de petrol.
Importurile de petrol rusești au fost aspru sancționate de aliații Ucrainei de când Kremlinul a ordonat invazia pe scară largă a țării în februarie 2022.
În ultimii ani, Rusia a fost acuzată că a folosit o așa-numită flotă fantomă de tancuri, care sunt adesea prost întreținute și nu au asigurare adecvată, pentru a muta petrolul și a eluda sancțiunile – deși Bockmann a spus că nu pare că tancurile implicate în incidentul de duminică ar fi fost parte din acea flotă.