TotalEnergies și RWE au convenit asupra condițiilor pentru achiziționarea de hidrogen verde pe o perioadă de 15 ani. Acordul prevede că TotalEnergies va cumpăra aproximativ 30.000 de tone metrice de hidrogen verde pe an de la RWE pentru rafinăria sa din Leuna (Saxonia-Anhalt) începând cu 2030. Aceasta este cea mai mare cantitate de hidrogen neutru din punct de vedere climatic contractată vreodată de la un electrolizor din Germania, au spus partenerii.
Acordul este un semnal pentru piața germană, deoarece furnizorii de combustibili precum rafinăriile sunt încurajați să își reducă treptat emisiile de gaze cu efect de seră în timp. Folosirea a 30.000 de tone metrice de hidrogen verde într-o rafinărie economisește 300.000 de tone metrice de CO 2 pe an – cât 140.000 de mașini emit în medie pe an.
TotalEnergies are nevoie de cantități semnificative de hidrogen verde pentru a-și decarboniza rafinăriile din Europa. Compania a lansat licitații pentru 500.000 de tone metrice pe an în toată Europa. Cele 30.000 de tone metrice care au fost convenite contractual vor fi produse la uzina de electroliză a RWE de 300 de megawați din Lingen (GET H2 Nukleus), care va intra în funcțiune până în 2027.
RWE își operează electrolizoarele cu energie electrică din surse regenerabile de energie. Conform legislației UE, aceste electrolizoare pot fi operate numai cu energie electrică regenerabilă generată în aceeași oră cu hidrogenul. Pentru a putea furniza în mod fiabil hidrogenul convenit prin contract chiar și în momentele în care soarele și vânt sunt puține, RWE Generation va folosi capacitățile rezervate ale depozitului de hidrogen din Gronau-Epe. O subsidiară a RWE, RWE Gas Storage West, intenționează să pună în funcțiune această unitate în 2027.
Relația de aprovizionare dintre RWE și TotalEnergies va fi facilitată de rețeaua centrală germană de hidrogen. Acest lucru va conecta site-urile ideale de producție de hidrogen, cum ar fi Lingen din Saxonia Inferioară, cu centre mari de consum industrial de hidrogen, cum ar fi Leuna. Rețeaua de conducte de peste 9.000 de kilometri va fi pusă în funcțiune între 2025 și 2032 atât prin reutilizarea conductelor de gaz existente, cât și prin construirea de secțiuni de conducte noi.